Fråga:

Jag och min sambo ska gifta oss till våren. Vi vill att våra respektive saker ska vara enskild egendom och inte ingå i en bodelning i framtiden. Vi har båda barn sedan tidigare och vill att våra barn ska ärva oss. Samtidigt vill vi inte att den make som överlever den andra ska behöva flytta från vårt hus. Hur ska vi göra?

Svar:

Äktenskapsförord

I ett äktenskap är huvudregeln att all egendom är giftorättsgods som ni ska dela lika på i samband med en bodelning när äktenskapet upphör. Ni kan dock avtala bort giftorätten genom att upprätta ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord kan ni avtala om att all eller viss egendom ska utgöra enskild egendom och som sådan inte komma ifråga vid en framtida bodelning er emellan. Motsatsen till giftorättsgods är alltså enskild egendom.

Ni kan läsa mer om, och även ladda ner ett, äktenskapsförord på Juridiska Dokument.

Vill ni hellre att vi utfärdar ert äktenskapsförord efter personlig kontakt med er finns även vår tjänst ”Äktenskapsförord utfärdat av jurist” att tillgå. Efter att ni fått svar på alla era frågor utfärdar vi ett äktenskapsförord åt er utifrån era personliga behov och skickar hem det till er per post. Klicka här för att ladda ner tjänsten ”Äktenskapsförord utfärdat av jurist” från Juridiska Dokument.

Inbördes testamente och särkullbarn

När ni gifter er kommer era barn från tidigare förhållanden att kallas för särkullbarn. Särkullbarn går före efterlevande make i arv vilket betyder att ni inte ärver varandra alls. Så om er önskan är att era barn ska ärva er behöver ni inte skriva något testamente.

För att ni ska ärva varandra behöver ni upprätta ett testamente. Eftersom ni har särkullbarn så kan ni testamentera bort maximalt hälften av er kvarlåtenskap till någon annan än dem. Den resterande halvan av kvarlåtenskapen ska tillfalla era respektive särkullbarn som en konsekvens av laglottsrätten. Detta kan ni aldrig avtala bort. Ni kan dock upprätta ett inbördes testamente där ni antingen vädjar till era respektive särkullbarn att vänta med att ta ut något av sitt arv tills ni båda gått bort eller ge era särkullbarn ett ekonomiskt incitament att vänta med sitt arv.

Vädjan eller incitament

  • Vädjan till särkullbarn att inte ta ut laglotten – En vädjan är bara en vädjan, det vill säga särkullbarnen kan ändå kräva ut sin laglott vid er bortgång. Den efterlevande maken ärver då 50 % av den först avlidne makens tillgångar med fri förfoganderätt till sin död. Det som då finns kvar av den först avlidne makens kvarlåtenskap är det efterarv som ska gå till den makens barn.
  • Incitament till särkullbarn – Ett incitament innebär att ni ger era barn en ekonomisk orsak till att inte ta ut sin laglott vid er bortgång. Om de inte respekterar er vädjan om att inte ta ut sin laglott eller del av denna, så går de miste om sitt efterarv. Den del som inte omfattas av laglottsrätten tillfaller nämligen i så fall den efterlevande maken med full äganderätt. Den egendomen kommer således att tillfall den efterlevande makens arvingar.

Klicka här för att ladda ner ett inbördes testamente på Juridiska Dokument!

Comments on this entry are closed.