Vem ärver sambo?

Vem ärver sambo?Fråga

Vi lever i ett samboförhållande och vi har inga gemensamma barn. Jag och min sambo har inte skrivit något testamente och har på senaste tiden börjat undra vad som händer om någon av oss dör. Vem ärver egentligen om en av oss dör?

Svar

Vem ärver sambo? Sambor ärver inte varandra, så om någon av er avlider fördelas den avlidnes tillgångar enligt arvsordningen i ärvdabalken:

  1. Första arvsklassen – Först ärver den avlidne sambons bröstarvingar, dvs barn och barnbarn. Finns det inga bröstarvingar så går arvet vidare till andra arvsklassen
  2. Andra arvsklassen – Andra arvsklassen består av den avlidne sambons föräldrar, syskon och syskonbarn. Det är i första hand föräldrarna som ärver, och om ingen av dessa lever så går det vidare till syskonen. Är något av syskonen avlidna så ärver syskonbarnen.
  3. Tredje arvsklassen – Finns det ingen arvinge i andra arvsklassen så ärver den avlidne sambons mor- och farföräldrar samt deras barn. Kusiner till den avlidne ärver dock inte, utan finns ingen efterlevande i någon av arvsklasserna så tillfaller kvarlåtenskapen allmänna arvsfonden.

Om du och din sambo vill ärva varandra så är det av största vikt att ni skriver ett inbördes testamente. På Juridiska Dokument kan ni ladda ner ett inbördes testamente för sambor som är upprättat av våra jurister!

 

Comments on this entry are closed.