Arvsrätt särkullbarn

Arvsrätt särkullbarn

Fråga

Arvsrätt särkullbarn – Min make har två särkullbarn och jag undrar vad som gäller rent juridiskt om han skulle avlida. Vi har pratat om att skriva testamente men det har inte blivit så mycket av det. I veckan avled en arbetskamrat till min man och då började vi prata om att skriva ett inbördes testamente. Vi vill att hans barn ska vänta med att ta ut sitt arv tills vi båda är döda. Har läst att era testamenten ger flera möjligheter därtill och skulle vilja veta mer om detta.

Svar

Tack för din fråga! Även utan testamente så ärver gifta varandra med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att arvet inte kan testamenteras vidare men att arvtagaren i övrigt fritt kan disponera kvarlåtenskapen. Särkullbarn, dvs ej gemensamma barn, har dock rätt att få ut sin arvslott efter föräldern direkt vid dennes bortgång. Med ett inbördes testamente kan ni begränsa särkullbarnets arvsrätt till laglotten, vilket är detsamma som halva arvslotten. Därutöver kan ni med våra testamenten vädja till särkullbarnet om att vänta med att ta ut sitt arv tills ni båda är avlidna. Ni har också möjlighet att ge särkullbarnet ett ekonomiskt incitament att vänta med sitt arv till ni båda är bortgångna.

Du har möjlighet att ladda ner ett inbördes testamente på Juridiska Dokument. Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar.

 

Comments on this entry are closed.